Bratislavský guláš (130g), knedle
Ingrediencie:
Bračové pliecko
Cibuľa
Cesnak
Mletá červená paprika
Paradajkový pretlak
Lečo
Cukor
Gulášové korenie
Rasca
Soľ
Voda
Polohrubá múka
Vajce
Mlieko
Droždie
Postup:
Cibuľu orestujeme do stredne hneda, pridáme pokrájane mäsko. Keď sa mäsko zatiahne a trocha opraží pridáme soľ, rascu a ešte chvíľku restujeme. Potom pridáme paradajkový pretlak a kryštálový cukor. Keď to trocha zhustne pridáme cesnak, guľášové korenie a mletú červenú papriku. Zalejeme vriacou vodou a pridáme lečo a dusíme. Knedľa: Pripravíme si klasicky kvások, do 3dcl mlieka dáme lyžicu cukru a vsypeme 5g sušeného droždia. Odložíme na chvíľu na teplé miesto. Zatiaľ si preosejeme múku, pridáme troška soli a vajíčko. Keď je kvások hotový pridáme ho k múke a miesime, miesime. Keď sa vám bude cesto trocha lepiť podsypeme si ho troškou hladkej múky. Keď je cestíčko pekne vymiesené necháme ho 45 min. pekne oddychovať na teplom mieste. Po uplynutí tejto doby si cestíčko ešte zľahka premiesime urobíme jeden veľký "šúľok" ktorý si rozdelíme na polovicu. Každú polovicu ešte vytvarujeme do tvaru knedle a necháme ich ešte asi 15 min. podkysnúť. Zatiaľ si pripravíme do hrnca vodu a knedle paríme asi 25 min.
Tabuľka dát
- Alergény
- Horčica a výrobky z nej
Mlieko a výrobky z neho, vrátane laktózy
Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut) a výrobky z nich
Zeler a výrobky z neho - Tagy
- Hovädzie