Rizoto so smotanou a lesnými hubami, parmezán
Ingrediencie:
Šampiňóny
Ryža
Cibuľa
Biele víno
Olej
Šafrán
Maslo
Syr
Vývar
Soľ
Mleté čierne korenie
Postup:
Huby očistíme a nakrájame na plátky. Na panvici zohrejeme 2 lyžice oleja, pridáme lyžicu masla a opečieme nakrájané huby. Posolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme lístky tymianu, zakryjeme a dusíme cca 10 minút domäkka. Potom odokryjeme a necháme prebytočnú tekutinu odpariť a huby opiecť do zlatista. Odstavíme. Vo veľkej a širokej panvici alebo hrnci zohrejeme zvyšné 2 lyžice olivového oleja. Šalotku nasekáme nadrobno a na oleji orestujeme do sklovita. Dávame pozor aby nám nezhnedla, musí byť priesvitná. Pridáme suchú prebratú ryžu a miešame až je ryža sklovitá. Zalejeme vínom, premiešame a necháme vyvariť alkohol. Vo vývare si necháme rozpustiť pár vlákien šafránu. Postupne po naberačkách prilievame vývar do panvice a stále miešame. Ryža nadobudne krásnu krémovú konzistenciu. Každú naberačku vývaru necháme vsiaknuť do ryže, až potom prilievame ďalšiu. Po zhruba 20 minútach miešania by mala byť ryža uvarená. V tomto momente pridáme huby. Opatrne primiešame do rizota, podlejeme poslednou naberačkou vývaru a necháme spolu prehriať. Odstavíme z ohňa a hneď vmiešame studené maslo a najemno nastrúhaný parmezán. Vznikne nám krémové risotto, ktoré necháme ešte 2 minútky dôjsť pod pokrievkou.
Tabuľka dát
- Alergény
- Mlieko a výrobky z neho, vrátane laktózy
- Tagy
- Bezmäsité