Kotlíkový guláš z hovädzieho mäsa, chlieb
Ingrediencie:
Hovädzie mäso
Bravčové mäso
Masť
Cibuľa
Cesnak
Zemiaky
Lečo
Soľ
Mleté čierne korenie
Mletá červená paprika
Rasca
Majorán
Olej
Korenie na divinu
Postup:
Deň pred varením si mäso odblaním a pokrájam na kocky. Hovädzie z krku alebo močing a bravčové zásadne pliecko. Pokrájané mäso napácujeme. Pác si zarobíme z oleja, mletého korenia, kmínu a pretlačeného strúčka cesnaku. Soľ nedávame aby mäso nevyschlo. Cibuľku nakrájame na drobno a dáme dusiť na bravčovú masť. V kotlíku musíme kúriť len tak na pol plynu, aby cibuľka nezhorela. Ak sa pripáli, ostane guláš sladký. Keď je cibuľka sklovitá pridáme hovädzie mäso. Necháme ho trochu zaťiahnúť a pridáme mletú papriku, kmín, čierne mleté korenie, soľ, divinu korenie. Tú dávam aby mäso bolo krehké a mäkké. Takto mäso dusíme a len mierne podlievame. Pokým sa mäso dusí nakrájame na menšie kúsky jeden až dva zemiaky a pridáme do kotla. Hovädzie mäso dusíme až sa už dá požuvať, tak cca 1 hodinu a pridáme bravčové mäso. Pokračujeme v dusení až do zmäknutia aj bravčového mäsa. Ak je bravčové mäso polomäkké pridáme zemiaky. Varíme až pokiaľ zemiaky nie sú zmäknuté. Potom pridáme jedno lečo. Vo varení pokračujeme ďalej, prvé zemiaky sa pomaly rozvaria a zahustia guláš. Medzitým si nakrájame cesnak. Nemačkáme ho, lebo rýchlejšie varením vyprchá a stráca chuť. Keď je všetko mäkké pridáme cesnak a majorán. Už nevaríme len necháme zabariť cesnak a majorán. Pred odstavením dochutíme a pridáme jednu dve čili papričky.
Tabuľka dát
- Alergény
- Horčica a výrobky z nej
Zeler a výrobky z neho